Nabór zgłoszeń do certyfikacji – Turystyczna Marka Roztocze

Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna realizuje projekt „Roztocze – tutaj naturalnie odpoczywam”, finansowany ze środków Ministerstwa Rozwoju. Głównym celem działania jest opracowanie spójnej strategii rozwoju marki „ROZTOCZE” jako elementu niezbędnego dla zrównoważonego zarządzania turystyką i promocją destynacji turystycznej. W ramach projektu zostanie przeprowadzona certyfikacja obiektów noclegowych, gospodarstw agroturystycznych, lokali gastronomicznych i atrakcji turystycznych z terenu Roztocza zarówno w województwie lubelskim jak i podkarpackim (zgodnie z Załącznikiem nr 3).

Najważniejszą ideą realizowanego projektu jest zbudowanie w świadomości znaczenia współpracy pomiędzy podmiotami branży turystycznej i właścicielami/zarządcami atrakcji turystycznych na Roztoczu w procesie promocji marki dla zwiększenia ilości turystów odwiedzających krainę. Realizacja projektu przyczyni się do zwiększenia ruchu turystycznego na Roztoczu również w rzadziej odwiedzanych miejscach tej krainy.

Wprowadzenie certyfikacji i oznakowanie obiektów i atrakcji turystycznych umożliwi rozwój marki turystycznej „Roztocze” i tworzenie spójnych ofert turystycznych dla organizatorów turystycznych. Oznakowanie będzie stanowić podpowiedź dla turystów indywidualnych, a także pomoże zbudować rozpoznawalność marki w świadomości potencjalnych turystów.

Efektem projektu będzie szeroka promocja certyfikowanych obiektów za pomocą dedykowanej strony internetowej, aplikacji mobilnej, jak również na profilach w mediach społecznościowych. Dodatkowo, zostanie opracowany i wydrukowany folder promujący „Roztocze” zawierający informację o wszystkich obiektach i atrakcjach turystycznych, które pozytywnie przeszły proces certyfikacji.

Etapy procesu certyfikacji:

1. Nabór zgłoszeń

Aby wziąć udział w procesie certyfikacji obiektów w ramach projektu „Roztocze – tutaj naturalnie odpoczywam”, należy wypełnić Kartę zgłoszenia, opracowaną dla konkretnej kategorii obiektu (obiekty noclegowe, obiekty gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne, atrakcje turystyczne).

2. Weryfikacja zgłoszeń

Zostanie powołana pięcioosobowa Kapituła Certyfikacji, która dokona wizji lokalnych w obiektach, które pozytywnie przeszły proces weryfikacji wstępnej na podstawie nadesłanych zgłoszeń. Wizje lokalne i oceny obiektów będą przeprowadzane na podstawie Regulaminów, opracowanych dla konkretnej kategorii obiektu (obiekty noclegowe, obiekty gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne, atrakcje turystyczne).

3. Przyznanie certyfikatów

W procesie certyfikacji Kapituła Certyfikacji wyłoni laureatów tj. 10 obiektów noclegowych, 10 gospodarstw agroturystycznych, 10 obiektów gastronomicznych oraz 30 atrakcji turystycznych.

4. Oznakowanie obiektów i podpisanie porozumień

Zostanie wykonany projekt graficzny tabliczek do oznakowania zwycięskich obiektów i atrakcji, zgodnie z systemem identyfikacji wizualnej marki Roztocze. Dedykowane tabliczki zostaną przekazane odpowiednim podmiotom. Ponadto, zostaną podpisane porozumienia ustalające zasady współpracy na rzecz rozwoju i promocji marki.

5. Opracowanie multimedialnych materiałów szkoleniowych

Zostaną opracowane multimedialne materiały szkoleniowe z zakresu wdrażania marki „Roztocze” oraz wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju turystyki dla każdej kategorii certyfikowanych obiektów i atrakcji osobno. Następnie materiały zostaną przekazane wszystkim certyfikowanym podmiotom.

Harmonogram pierwszej edycji certyfikacji:
  • Nabór zgłoszeń – do 4 grudnia 2020 r.
  • Weryfikacja zgłoszeń – do 11 grudnia 2020 r.
  • Przyznanie certyfikatów – do 15 grudnia 2020 r.
  • Podpisanie umów/porozumień – do 20 grudnia 2020 r.
  • Oznakowanie (obrendowanie) certyfikowanych obiektów  i atrakcji – do 20 grudnia 2020 r.
  • Opracowanie multimedialnych materiałów szkoleniowych – do 30 grudnia 2020 r.

OBIEKTY GASTRONOMICZNE

OBIEKTY NOCLEGOWE

GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE

ATRAKCJE TURYSTYCZNE

Zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu 81 532 14 48 i adresem e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.