Zasady certyfikacji

Pierwsza edycja certyfikacji została zakończona w grudniu 2020 roku.
Informacje na temat kolejnych edycji będą na bieżąco publikowane.

 

Etapy procesu certyfikacji:
1. Nabór zgłoszeń

Aby wziąć udział w procesie certyfikacji obiektów w ramach projektu „Roztocze – tutaj naturalnie odpoczywam”, należy wypełnić Kartę zgłoszenia, opracowaną dla konkretnej kategorii obiektu (obiekty noclegowe, obiekty gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne, atrakcje turystyczne).

2. Weryfikacja zgłoszeń

Pięcioosobowa Kapituła Certyfikacji dokonuje wizji lokalnych w obiektach, które pozytywnie przeszły proces weryfikacji wstępnej na podstawie nadesłanych zgłoszeń. Wizje lokalne i oceny obiektów będą przeprowadzane na podstawie Regulaminów, opracowanych dla konkretnej kategorii obiektu (obiekty noclegowe, obiekty gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne, atrakcje turystyczne).

3. Przyznanie certyfikatów

W procesie certyfikacji wyłonionych zostaje 60 laureatów tj. 10 obiektów noclegowych, 10 gospodarstw agroturystycznych, 10 obiektów gastronomicznych oraz 30 atrakcji turystycznych.

4. Oznakowanie obiektów i podpisanie porozumień

Obiekty oraz atrakcje turystyczne, które pozytywnie przeszły proces certyfikacji - „Miejsca marki Roztocze” - zostają oznakowane, zgodnie z systemem identyfikacji wizualnej marki Roztocze. Tabliczki znakujące stanowią podpowiedź dla turystów indywidualnych, a także służą zbudowaniu rozpoznawalności marki w świadomości potencjalnych turystów. Ponadto, zostają podpisane porozumienia ustalające zasady współpracy na rzecz rozwoju i promocji marki.

5. Przekazanie multimedialnych materiałów szkoleniowych

Właściciele/zarządcy certyfikowanych obiektów oraz atrakcji turystycznych otrzymują multimedialne materiały szkoleniowe z zakresu wdrażania marki „Roztocze” oraz wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju turystyki dla każdej kategorii.

 

OBIEKTY GASTRONOMICZNE

OBIEKTY NOCLEGOWE

GOSPODARSTWA AGROTURYSTYCZNE

ATRAKCJE TURYSTYCZNE

Zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu 81 532 14 48 i adresem e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.